სიახლეები
საინტერესო

საქართველოში ქალების 95% კვირაში მინიმუმ ერთხელ მაინც ამზადებს საჭმელს - კვლევა
04-06-2018
-
+


რა სიხშირით ამზადებენ ქართველი რესპონდენტები საჭმელს და რა დროს ხარჯავენ ამ საქმიანობაში? „აიფიემ კვლევებმა“ 1000 ადამიანი გამოკითხა და როგორც აღმოჩნდა, გამოკითხულები საკვებს საკმაოდ აქტიურად ამზადებენ სახლებში. 

საჭმლის მომზადებით, უმეტესად, ქალები არიან დაკავებულები - მათი 95% ამზადებს საჭმელს სულ მცირე, კვირაში ერთხელ, ხოლო გამოკითხული კაცებიდან თითქმის ყოველი მეოთხეა (23%) ამ აქტივობით დაკავებული. ის კაცები, რომლებიც სახლში საჭმელს ამზადებენ, ამ აქტივობით გაცილებით იშვიათად არიან დაკავებულები, ვიდრე ქალები. კერძოდ, ქალები, საშუალოდ, კვირაში 7-ჯერ ამზადებენ საჭმელს, კაცები კი კვირაში მხოლოდ ერთხელ.

ქალები ყველაზე აქტიურები, სახლში მზარეულობის კუთხით, 45-54 წლის ასაკში არიან. ისინი ამ ასაკში საჭმლის კეთებისთვის წელიწადში, დაახლოებით, 22 დღემდე ხარჯავენ. ამ წლოვანების მიღწევამდე, ასაკის მატებასთან ერთად ქალები უფრო და უფრო მეტს მზარეულობენ სახლში. ეს დატვირთვა შედარებით იკლებს 55-64 წლის ასაკში. კაცები კი ცხოვრების განმავლობაში, თითქმის ყველა ასაკში თანაბრად იშვიათად ამზადებენ საჭმელს. სხვა ასაკობრივ კატეგორიებთან შედარებით, კაცებში ოდნავ მაღალია ამ აქტივობაზე დახარჯული დრო 18-24 წლის ასაკში.

ეს სტატისტიკა კარგად აჩვენებს სქესთა შორის ამ აქტივობის გადანაწილებას - საჭმლის კეთება ცალსახად ქალის როლია. კაცების მხრიდან ახალგაზრდა ასაკში საკვების მომზადების შედარებით მაღალი ინტენსივობა შესაძლოა იმით ავხსნათ, რომ საქართველოში ეს ასაკი უმეტესობისთვის, სტუდენტობის პერიოდია, რასაც ახალგაზრდების დიდი ნაწილი ოჯახის წევრებისგან მოშორებით ატარებს, ამიტომ ამგვარი დამოუკიდებლობა 18-24 წლის ასაკის კაცებში საკუთარ კვებაზე ზრუნვის მიზეზი ხდება.


მთელი ცხოვრების განმავლობაში საჭმლის მომზადებაში დახარჯული დრო რომ დავთვალოთ, გამოდის, რომ ამ აქტივობაში 65 წლის ქალს, ზრდასრული ასაკიდან მოყოლებული, საშუალოდ, 2 წელი და 60 დღე აქვს გატარებული, ხოლო კაცს - მხოლოდ 77 დღე.

თუ ამ შედეგებს „აიფიემ კვლევების მიერ“ 2006 წელს განხორციელებული მსგავსი კვლევის მონაცემებს შევადარებთ, აღმოჩნდება, რომ ქალები ყველა ასაკში, ახლაც დაახლოებით, იგივე დროს ხარჯავენ საჭმლის მომზადებაში. 2018 წელს მათი მხრიდან მეტი დრო ეთმობა სახლში მზარეულობას 45-54 წლის ასაკში. აქედან გამომდინარე, შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ბოლო 12 წლის განმავლობაში საკვების მომზადებასთან დაკავშირებით ქალების დატვირთვა მნიშვნელოვნად არ შეცვლილა.

ეს სტატისტიკა კარგად აჩვენებს სქესთა შორის ამ აქტივობის გადანაწილებას - საჭმლის კეთება ცალსახად ქალის როლია. კაცების მხრიდან ახალგაზრდა ასაკში საკვების მომზადების შედარებით მაღალი ინტენსივობა შესაძლოა იმით ავხსნათ, რომ საქართველოში ეს ასაკი უმეტესობისთვის, სტუდენტობის პერიოდია, რასაც  ახალგაზრდების დიდი ნაწილი ოჯახის წევრებისგან მოშორებით ატარებს, ამიტომ ამგვარი დამოუკიდებლობა 18-24 წლის ასაკის კაცებში საკუთარ კვებაზე ზრუნვის მიზეზი ხდება.



კომენტარები


ეტალონი

აღსანიშნავია, რომ ჩვენთან საუბრისას, დირექტორებმა აწ უკვე გასული სასწავლო წელიც შეაჯამეს

„როდესაც ამბობ, რომ „ეტალონში“ მონაწილეობდი და „ეტალონელი“ ხარ, ეს ძალიან საამაყო გრძნობაა“

20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ

გამარჯვებისთვის ერთმანეთს მცხეთის 18 სკოლის 90 მოსწავლე ეჯიბრება

2024 წლის „აფხაზეთის ა/რ ეტალონი მოსწავლე“ გამოვლინდა

სიახლეები

„გენეტიკით დაწყებული, ბოტანიკით დამთავრებული ყველა თემას ეხებოდა კითხვები“ - აბიტურიენტები ბიოლოგიის გამოცდას აფასებენ

იხილეთ 7 საგამოცდო საგნის ტესტი, რომლიც გამოცდების ეროვნულმა ცენტრმა გამოაქვეყნა - გამოცდები 2024

აბიტურიენტმა, რომელიც მცხეთიდან მოდიოდა, გამოცდაზე დაიგვიანა

პიროვნება

etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს კვირიკეს N2 საჯარო სკოლის დირექტორი ინგა ქარცივაძე პასუხობს


სკოლები

სკოლაში ჩატარდა ესეების კონკურსი და გაიმართა საინტერესო აქტივობა - „სურვილების დაფა“ 

„ვულოცავთ ლილიტს, ყველა წარჩინებულ მოსწავლეს და კიდევ მრავალ წარმატებას ვუსურვებთ ცხოვრების სავალ გზაზე“

„ინოვაციური მიდგომებით მნიშვნელოვანი წვლილი შეაქვს მოსწავლეთა აღზრდასა და მოქალაქეებად ჩამოყალიბებაში“

სკოლაში მოსწავლეთა წარმატება ახარებთ და მათ ცოდნის მწვერვალების დაპყრობას უსურვებენ

ბავშვებმა დაათვალიერეს ქუთაისი, ესტუმრნენ ბაგრატის ტაძარსა და სათაფლიას

საინტერესო

საკვებ რაციონში C ვიტამინით მდიდარი ხილის ჩართვა ამ სეზონზე ენერგიის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

მაშ, რა საფრთხე იმალება მზიანი დღეების მიღმა?

იმ საგამოცდო ცენტრებთან, სადაც აბიტურიენტები აბარებენ, უცხო თვალიც კი შეამჩნევს მარაოებითა და ქოლგებით „შეიარაღებულ“ გულშემატკივრებს

„აბიტურიენტებს ვეტყვი, რომ არ მომბაძონ, არ ინერვიულონ, კარგად გამოიძინონ და ისე გავიდნენ გამოცდაზე“

საკუთარი კალმის, როგორც შეტანა, ასევე გამოტანა შესაძლებელია 

სიახლეები
საზოგადოება