მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |
საქართველოში შობა-ახალი წელი საცივისა და გოზინაყის გარეშე წარმოუდგენელია. ეს ის კერძებია, რომლებიც ნებისმიერი ოჯახის საახალწლო სუფრაზე შეიძლება იყოს.
ისინი საახალწლო სუფრის განუყოფელი ნაწილია. ასევე, არ უნდა გამოგვრჩეს საშობაო ღვეზელი, რომელიც შობის წინა საღამოს ცხვება. რასაკვირველია, სხვადასხვა ქვეყანაში განსხვავებული ტრადიციული კერძები აქვთ. ჩვენ ინფორმაცია სწორედ ამ საკითხთან დაკავშირებით მოვიძიეთ.
სადღესასწაულო სურნელი სხვადასხვაა, ზოგან ახალი წლის მოახლოებას დარიჩინის არომატი, ხოლო ზოგან თევზის სუნი გვამცნობს.
დანია - Julesild
დანიაში ქაშაყი ძალიან პოპულარული კერძია, მას 365 დღის განმავლობაში მიირთმევენ, თუმცა საახალწლოდ მაინც სხვა დატვირთვას იძენს. ამ დროს, ქაშაყის მწნილს, სანელებლებით, დარიჩინითა და მიხაკით მიირთმევენ. მას, როგორც წესი, დანიური ჭვავის პურის თანხლებით ჭამენ. არ უნდა დაგავიწყდეთ, რომ დანიურ სუფრაზე თავი ხორციანი კერძებისთვისაც უნდა შემოინახოთ.
პოლონეთი - Barszcz
პოლონეთში საშობაო ვახშამი ხორცის გარეშე იწყება. თავდაპირველად, მოსახლეობა ჭარხლის წვნიანს მიირთმევს, რომელიც ბოსტნეულის ბულიონში ძმრითა და ნივრით მზადდება. მას, ტრადიციულად პატარა სოკოთი სავსე პელმენებთან ერთად მიირთმევენ.
ფილიპინები - Bibingka
მას საუზმეზე მიირთმევენ. Bibingka ბრინჯის ფქვილის ცომის ნამცხვარია, რომელიც ქოქოსის რძით, კარაქითა და კვერცხით მზადება. მას ასევე, გამდნარი ყველი, მარილიანი იხვის კვერცხი და გახეხილი ქოქოსის უხვად მოფრქვევა უხდება. მას, ტრადიციულად, ცხელ ნახშირზე, თიხის ჭურჭელში ამზადებენ, რომელშიც ბანანის ფოთლებია ჩაფენილი.
ავსტრია
შეიძლება ითქვას, რომ ტრადიციული ავსტრიული სამზარეულო დელიკატესებითაა მდიდარი. ამიტომაც, ბუნებრიავია, რომ სადღესასწაულო სუფრაზე აუცილებლადაა შნიცელი, შტრუდელი, ტრადიციული ავსტრიული თევზის სალათი. უნგრეთში ჩვეულებრივ სადღესასწაულო სუფრის ნაწილია ტრადიციული ბაგელები - ესაა ყაყაჩოსა და თხილის რულონები.
გოა - Sorpotel
ინდოეთის დასავლეთი ნაწილში მდებარე გოა პორტუგალიის კოლონია ოთხი საუკუნის განმავლობაში იყო. ამან კი ამ ორი კულტურის გარკვეულწილად შერწყმა განაპირობა. გოაში შობის დღესასწაულის მნიშვნელოვანი ნაწილია სორპოტელი. ეს კერძი ღორის ხორცისგან (ტრადიციულად, ღვიძლისა და გულის ჩათვლით), მოხარშული დარიჩინის, კუმინისა და ქაშმირის მცენარისგან მზადდება. მასთან კომბინაციაში კარგია ქოქოსის ლიქიორით გაჟღენთილი ბრინჯის ნამცხვრები.
სიცილია - Buccellato
სიცილიელები შობა-ახალი წლის დაღესასწაულებს დესერტებით აღნიშნავენ. ეს კონკრეტული დესერტი წრიული ნამცხვრია, რომელიც ლეღვის ჩირით, ნუშითა და ფიჭვის თხილით მზადდება. მისი გამორჩეული გემოს ძლიერი ღვინო განაპირობებს. ის საკონდიტრო ნაწარმში ცხობის წინ ემატება.
გერმანია
ტრადიციული საახალწლო კერძი შუა საუკუნეებიდან ჩნდება. მართალია, მას თავიდან წმინდა მარტინის დღის აღსანიშნავად ამზადებდნენ, მაგრამ, დროთა განმავლობაში, შემწვარი იხვი საახალწლო სუფრის მთავარ კერძად იქცა. მას ვაშლით, ქლიავით, ხახვითა და სხვა ინგრედიენტებით ამზადებენ.
20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ
ცვლილებები სკოლის დირექტორებს, მასწავლებლებსა და რესურსცენტრების ხელმძღვანელებს შეეხება - მთავრობის 2025 წლის გეგმა ცნობილია
ფავორიტიზმი, სუბიექტური დამოკიდებულება... კიდევ რა გამოწვევები ახლავს ბაღებში შიდა კონკურსით კადრების დასაქმებას
izrune.ge-ს წარჩინებულ მოსწავლეთა დაჯილდოების ღონისძიებაზე პროექტის დადებით მხარეებზე ისაუბრეს - „იზრუნე“ ზრდის მოტივაციას და სწავლის სურვილს
მოსწავლე-მასწავლებლის ურთიერთობაში ყველაზე მნიშვნელოვანია მეგობრული და ალტერნატიული გზების გამოძებნა
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან არ ეშინიათ სიახლეების, აზრის თავისუფლად გამოხატვის და მუდმივად არიან ახლის ძიების პროცესში“
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან ისინი არიან განათლებული, ჭკვიანი, მოწესრიგებული ქცევით თუ აკადემიური დონით...“