მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |
მეცნიერების დასკვნით, შოკოლადზე თეთრი ფერის ნადები სრულიად უვნებელია ადამიანის ჯანმრთელობისთვის და არავითარ გავლენას არ ახდენს გემოვნურ თვისებებზე.
ეს ნადები დაკავშირებულია ცხიმთან (მაგ. კაკაოს ცხიმი), რაც შოკოლადის ფილის ზედაპირზე გამოდის და კრისტალდება.
ამერიკელმა ქიმიკოსებმა ვიდეოზე ასახეს თეთრის ნადების ფორმირების პროცესი. პროცესის დასაჩქარებლად, მათ შოკოლადის მთავარი ინგრედიენტები (კაკაო, შაქარი, მშრალი რძე, კაკაოს ზეთი) ამოიღეს და შეისწავლეს მისი კრისტალური სტრუქტურა რენტგენის სხივების დახმარებით. შემდეგ დაამატეს მზესუმზირის ზეთი. ცხიმმა სწრაფად დაიწყო შოკოლადში მიკროფორებს შორის გადაადგილება (კაპილარობის ეფექტის ძალით).
მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ თეთრი ნადების წარმოქმნის თავიდან აცილების საუკეთესო საშუალებაა შოკოლადის ფოროვანობის შემცირება. ამას გარდა, შოკოლადი უნდა ინახებოდეს განსაზღვრულ პირობებში, გრილ ადგილას, 18°C ტემპერატურაზე.
20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ
არდადეგების დასრულების დრო ცნობილია - რომელ სკოლებს ეხებათ სააღდგომოდ 1 კვირიანი დასვენება
„მოსწავლის საშინაო დავალება უნდა იყოს მიზანმიმართული“
„სასწავლო წლის დასასრულს საბაზისო საგნებში გამოცდებს დავამატებდი“,- მუხრანას საჯარო სკოლის მასწავლებელი მედეა ჩალაური
„ჩვენი მოსწავლეების ოცნებაა, სკოლაში ხალხური სიმღერისა და ქართული საგალობლების წრე გაიხსნას“ - ტობანიერის საჯარო სკოლის პედაგოგის გზავნილი
აქტივობას ხელმძღვანელობდა პედაგოგი მარიკა გიორხელიძე.