მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |
მეცნიერების დასკვნით, შოკოლადზე თეთრი ფერის ნადები სრულიად უვნებელია ადამიანის ჯანმრთელობისთვის და არავითარ გავლენას არ ახდენს გემოვნურ თვისებებზე.
ეს ნადები დაკავშირებულია ცხიმთან (მაგ. კაკაოს ცხიმი), რაც შოკოლადის ფილის ზედაპირზე გამოდის და კრისტალდება.
ამერიკელმა ქიმიკოსებმა ვიდეოზე ასახეს თეთრის ნადების ფორმირების პროცესი. პროცესის დასაჩქარებლად, მათ შოკოლადის მთავარი ინგრედიენტები (კაკაო, შაქარი, მშრალი რძე, კაკაოს ზეთი) ამოიღეს და შეისწავლეს მისი კრისტალური სტრუქტურა რენტგენის სხივების დახმარებით. შემდეგ დაამატეს მზესუმზირის ზეთი. ცხიმმა სწრაფად დაიწყო შოკოლადში მიკროფორებს შორის გადაადგილება (კაპილარობის ეფექტის ძალით).
მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ თეთრი ნადების წარმოქმნის თავიდან აცილების საუკეთესო საშუალებაა შოკოლადის ფოროვანობის შემცირება. ამას გარდა, შოკოლადი უნდა ინახებოდეს განსაზღვრულ პირობებში, გრილ ადგილას, 18°C ტემპერატურაზე.
20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ
უმთავრესი დილემა, რასაც „რომ“ კავშირის გამოყენებისას ვაწყდებით, არის - ყველა „რომ“ კავშირთან დაისმის თუ არა მძიმე და კონკრეტულად, სად უნდა დაიწეროს ეს მძიმე
მოსწავლე-მასწავლებლის ურთიერთობაში ყველაზე მნიშვნელოვანია მეგობრული და ალტერნატიული გზების გამოძებნა
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან არ ეშინიათ სიახლეების, აზრის თავისუფლად გამოხატვის და მუდმივად არიან ახლის ძიების პროცესში“
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან ისინი არიან განათლებული, ჭკვიანი, მოწესრიგებული ქცევით თუ აკადემიური დონით...“
სკოლაში საპატიო სტუმრებს სიხარულით დახვდნენ
უმთავრესი დილემა, რასაც „რომ“ კავშირის გამოყენებისას ვაწყდებით, არის - ყველა „რომ“ კავშირთან დაისმის თუ არა მძიმე და კონკრეტულად, სად უნდა დაიწეროს ეს მძიმე