ზაფხულს თან ახლავს არა მხოლოდ დასვენება და მოგზაურობა, არამედ საკვებით მოწამვლის გაზრდილი რისკიც. პირველ რიგში, სიცხეში ბაქტერიები სწრაფად მრავლდებიან და ცოცხალი პროდუქტები თვალსა და ხელს შუა ფუჭდება. მეორეც, შვებულებისა და მოგზაურობის დროს ხშირად ქუჩაში ვჭამთ, გვავიწყდება ხელების დაბანა.
გთავაზობთ ზაფხულში მოწამვლის 7 ძირითად მიზეზს:
პირადი ჰიგიენის წესების უგულებელყოფა და ცუდად გარეცხილი ბოსტნეული და ხილი
პირადი ჰიგიენის წესების უგულებელყოფა და ცუდად გარეცხილი ბოსტნეული და ხილი - ზაფხულის პერიოდში საკვებით მოწამვლის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებულია მიზეზია. ადამიანებს ბუნებაში გასვლისას, ხშირად მხედველობიდან რჩებათ, რომ საველე პირობებში ძნელია ხელების კარგად დაბანა და პროდუქტების სწორად გარეცხვა.
სახლში მომზადებული საგზალი
საგზლად მომზადებული კატლეტი და ქათამი სამგზავრო მაცივრის გარეშე შესაძლოა რამდენიმე საათში გაფუჭდეს. უკეთესია მოგზაურობისას თან მშრალ ორცხობილას, ცოცხალ გარეცხილ ბოსტნეულს, ვაკუუმი შეფუთულ ძეხვს და ბოთლის წყალს ან წვენს თუ წაიღებთ.
მალფუჭებადი რძის პროდუქტებიიოგურტები, ხაჭო, კეფირი, მაწონი, რომელთაც მოკლე შენახვის ვადა აქვთ მაცივრის გარეშე ძალიან სწრაფად ფუჭდება.
ყინულიანი სასმელი და ჭიქის წვენები
დასასვენებლად ყოფნისას, განსაკუთრებით ეგზოტიკურ ქვეყნებში, ონკანის წყლის შესახებ გვაფრთხილებენ, რომ შესაძლოა არასაკმარისად ხარისხიანი აღმოჩნდეს. ამიტომ ბოთლის წყალს ვყიდულობთ, მაგრამ დაუფიქრებლად ვენდობით კაფეში ნაყიდ ყინულიან კოქტეილებს. ყინული კი, სრულიად შესაძლებელია, ონკანის წყლით იყოს დამზადებული. იგივე ეხება ოჯახურ ლიმონათებს და წვენებს, თუ მათ არა ჰერმეტული შეფუთვით, არამედ ჭიქით ყიდიან. ასეთი სასმელი შესაძლოა იყოს გაზავებული. ამიტომ თუ დაწესებულება ნდობას არ იწვევს, მოითხოვეთ ბოთლის წყალი.
მწვადიზაფხულში მოწამვლა ხშირად გამოწვეულია მწვადით. დამნაშავე შესაძლოა იყოს ცუდი შეწვა, ასევე უხარისხო ხორცი.
ბუნებაში ჩვენივე ხელით შემწვარ ხარისხიან ხორცსაც შუძლია საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები გამოიწვიოს. როცა საუბარი ეხება ღორის ან ცხვრის ცხიმიან ხორცს.
გაჭრილი ნესვი და საზამთროხშირად გამყიდველები მყიდველს საზამთროს გასინჯვის მიზნით სთავაზობენ, სახიფათოა არა თავად ხილი, არამედ დანა, რომელსაც ბაზრის პირობებში ისე არ ირეცხება როგორც საჭიროა. ამასთან თუ საზამთრო და ნესვი უკვე გაჭრილია, გაჭრის ადგილას შესაძლოა ბაქტერიები გამრავლდეს. ასე რომ შეიძინეთ გაუჭრელი ხილი და არ დაგავიწყდეთ მისი კარგად გარეცხვა.
კრემიანი დესერტები
ზაფხულში კარაქიანი, ნაღებიანი ან ცილიანი კრემებით მომზადებული ტორტების და ნამცხვრების მირთმევა ცუდი იდეაა. იმ შემთხვევაშიც კი თუ კაფესა თუ მაღაზიაში დესერტი მაცივარში ინახება, თქვენ ზუსტად ვერ გეცოდინებათ, რა პირობებში მიიტანეს იგი ადგილამდე. თავის დაზღვევა უკეთესია.