სიახლეები
საინტერესო , რჩევები

ზაფხულში მოწამვლის 7 ძირითადი მიზეზი
25-07-2019
-
+


ზაფხულს თან ახლავს არა მხოლოდ დასვენება და მოგზაურობა, არამედ საკვებით მოწამვლის გაზრდილი რისკიც. 

პირველ რიგში, სიცხეში ბაქტერიები სწრაფად მრავლდებიან და ცოცხალი პროდუქტები თვალსა და ხელს შუა ფუჭდება. მეორეც, შვებულებისა და მოგზაურობის დროს ხშირად ქუჩაში ვჭამთ, გვავიწყდება ხელების დაბანა.

გთავაზობთ ზაფხულში მოწამვლის 7 ძირითად მიზეზს:

პირადი ჰიგიენის წესების უგულებელყოფა და ცუდად გარეცხილი ბოსტნეული და ხილი


პირადი ჰიგიენის წესების უგულებელყოფა და ცუდად გარეცხილი ბოსტნეული და ხილი - ზაფხულის პერიოდში საკვებით მოწამვლის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებულია მიზეზია. ადამიანებს ბუნებაში გასვლისას, ხშირად მხედველობიდან რჩებათ, რომ საველე პირობებში ძნელია ხელების კარგად დაბანა და პროდუქტების სწორად გარეცხვა.

სახლში მომზადებული საგზალი



საგზლად მომზადებული  კატლეტი და ქათამი სამგზავრო მაცივრის გარეშე შესაძლოა რამდენიმე საათში გაფუჭდეს. უკეთესია მოგზაურობისას თან მშრალ ორცხობილას, ცოცხალ გარეცხილ ბოსტნეულს, ვაკუუმი შეფუთულ ძეხვს და ბოთლის წყალს ან წვენს თუ წაიღებთ. 

მალფუჭებადი რძის პროდუქტები

იოგურტები, ხაჭო, კეფირი, მაწონი, რომელთაც მოკლე შენახვის ვადა აქვთ მაცივრის გარეშე ძალიან სწრაფად ფუჭდება.

ყინულიანი სასმელი და ჭიქის წვენები



დასასვენებლად ყოფნისას, განსაკუთრებით ეგზოტიკურ ქვეყნებში, ონკანის წყლის შესახებ გვაფრთხილებენ, რომ შესაძლოა არასაკმარისად ხარისხიანი აღმოჩნდეს. ამიტომ ბოთლის წყალს ვყიდულობთ, მაგრამ დაუფიქრებლად ვენდობით კაფეში ნაყიდ ყინულიან კოქტეილებს. ყინული კი, სრულიად შესაძლებელია, ონკანის წყლით იყოს დამზადებული. იგივე ეხება ოჯახურ ლიმონათებს და წვენებს, თუ მათ არა ჰერმეტული შეფუთვით, არამედ ჭიქით ყიდიან. ასეთი სასმელი შესაძლოა იყოს გაზავებული. ამიტომ თუ დაწესებულება ნდობას არ იწვევს, მოითხოვეთ ბოთლის წყალი.

მწვადი

ზაფხულში მოწამვლა ხშირად გამოწვეულია მწვადით. დამნაშავე შესაძლოა იყოს ცუდი შეწვა, ასევე უხარისხო ხორცი.

ბუნებაში ჩვენივე ხელით შემწვარ ხარისხიან ხორცსაც შუძლია საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები გამოიწვიოს. როცა საუბარი ეხება ღორის ან ცხვრის ცხიმიან ხორცს.

გაჭრილი ნესვი და საზამთრო

ხშირად გამყიდველები მყიდველს საზამთროს გასინჯვის მიზნით სთავაზობენ, სახიფათოა არა თავად ხილი, არამედ დანა, რომელსაც ბაზრის პირობებში ისე არ ირეცხება როგორც საჭიროა. ამასთან თუ საზამთრო და ნესვი უკვე გაჭრილია, გაჭრის ადგილას შესაძლოა ბაქტერიები გამრავლდეს.  ასე რომ შეიძინეთ გაუჭრელი ხილი და არ დაგავიწყდეთ მისი კარგად გარეცხვა.

კრემიანი დესერტები




ზაფხულში კარაქიანი, ნაღებიანი ან ცილიანი კრემებით მომზადებული ტორტების და ნამცხვრების მირთმევა ცუდი იდეაა. იმ შემთხვევაშიც კი თუ კაფესა თუ მაღაზიაში დესერტი მაცივარში ინახება, თქვენ ზუსტად ვერ გეცოდინებათ, რა პირობებში მიიტანეს იგი ადგილამდე. თავის დაზღვევა უკეთესია.

კომენტარები


ეტალონი

აღსანიშნავია, რომ ჩვენთან საუბრისას, დირექტორებმა აწ უკვე გასული სასწავლო წელიც შეაჯამეს

„როდესაც ამბობ, რომ „ეტალონში“ მონაწილეობდი და „ეტალონელი“ ხარ, ეს ძალიან საამაყო გრძნობაა“

20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ

გამარჯვებისთვის ერთმანეთს მცხეთის 18 სკოლის 90 მოსწავლე ეჯიბრება

2024 წლის „აფხაზეთის ა/რ ეტალონი მოსწავლე“ გამოვლინდა

სიახლეები

მასწავლებელთა მათემატიკის გამოცდაზე გამოყენებული ტესტები  გამოქვეყნდა

ისტორიის გამოცდის სამივე ვარიანტის ტესტები ცნობილია - ნახეთ, რა წერეს აბიტურიენტებმა

ადგილების რაოდენობა და უმაღლესების მოთხოვნა პროგრამაზე ჩასარიცხად

პიროვნება

etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს კორტოხის საჯარო სკოლის დირექტორი არჩილ პაქსაძე პასუხობს

სკოლები

ვახტანგისის N2 საჯარო სკოლის მოსწავლეებისთვის 2023-2024 სასწავლო წელი მეტად ნაყოფიერი აღმოჩნდა

საინტერესო

საკვებ რაციონში C ვიტამინით მდიდარი ხილის ჩართვა ამ სეზონზე ენერგიის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

მაშ, რა საფრთხე იმალება მზიანი დღეების მიღმა?

იმ საგამოცდო ცენტრებთან, სადაც აბიტურიენტები აბარებენ, უცხო თვალიც კი შეამჩნევს მარაოებითა და ქოლგებით „შეიარაღებულ“ გულშემატკივრებს

„აბიტურიენტებს ვეტყვი, რომ არ მომბაძონ, არ ინერვიულონ, კარგად გამოიძინონ და ისე გავიდნენ გამოცდაზე“

საკუთარი კალმის, როგორც შეტანა, ასევე გამოტანა შესაძლებელია 

სიახლეები
საზოგადოება