სიახლეები
რჩევები

ლეგენდარული რაჭული და ტრადიციული ლობიანის 2 საუკეთესო რეცეპტი - ბარბარობას სტუმრებს გემრიელად გაუმასპინძლდით
16-12-2019
-
+


17 დეკემბერს საქართველოში ბარბარობის დღესასწაული აღინიშნება. ეს დღე ქართულ ოჯახებში ლობიანის გარეშე თითქმის წარმოუდგენელია. ამ ცომეულის მომზადების რეცეპტი სხვადასხვა კუთხეში სხვადასხვანაირია.

იმისთვის, რომ ხვალ გემრიელი ლობიანებით გაუმსაპინძლდეთ ოჯახის წევრებსა თუ სტუმრებს, გთავაზობთ ორ რეცეპტს - ერთი ტრადიციულია, მეორე - რაჭული ლორიანი ლობიანი.

ტრადიციული რეცეპტისთვის დაგჭირდებათ:

1 კგ ლობიო;

4 თავი ხახვი;

150 გრამი ზეთი;

2 ცალი დაფნის ფოთოლი;

2 კგ ფქვილი;

1 ჩაის კოვზი საფუარი;

მარილი და პილპილი - გემოვნებით;

მოსახარშად დადგმული ლობიო დუღილს რომ დაიწყებს, გადაღვარეთ წყალი, დაასხით ახალი წყალი და კვლავ ხარშეთ. ხარშვის დროს ჩაუმატეთ დაფნის ფოთოლიც. მარცვალი კარგად რომ მოიხარშება, გადაწურეთ წყალი და აზილეთ. ზეთში მოთუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, გემოვნებით შეკაზმეთ მარილითა და პილპილით. ეს ჩაუმატეთ ლობიოს და გულსართი მზად არის.

ცომის მოსამზადებლად ერთმანეთს შეურიეთ ფქვილი, საფუარი, მარილი, ზეთი და მწიკვი შაქარი. ჩაუმატეთ თბილი წყალი და მოზილეთ რბილი ცომი. შემდეგ შეფუთეთ და დადგით 1 საათით, სანამ არ აფუვდება. ცომისგან გააკეთეთ საშუალო ზომი გუნდები და ცოტა ხნით დატოვეთ. შემდეგ გააბრტყელეთ, თითოეულზე გადაანაწილეთ შიგთავსი, მოუკარით პირი და გააბრტყელეთ. შემდეგ გამოაცხვეთ დაბალ ცეცხლზე.

თუ განთქმული რაჭული ლობიანის მომზადებას გადაწყვეტთ, უნდა მოიმარაგოთ:

1 კგ ლობიო

100 – 150 გრ  ლორი

1 კგ ფქვილი

საფუარი 

შაქარი 

ზეთი 

მარილი 

მოსახარშად ვდგამთ ლობიოს, პირველი წამოდუღების შემდეგ ვუწურავთ წყალს და ახალი, გამოცვლილი წყლით ვხარშავთ. კარგად რომ მოიხარშება მარცვალი, გადავუწურავთ წყალს, ვზელთ, ვკაზმავთ და ვუმატებთ დაჭრილი ლორის ნაჭრებს.

ფქვილიან თასში ვასხამთ წყალს, 1 ლიტრ თბილ წყალში, რომელშიც მარილი, შაქარი და საფუარი გვაქვს გაზავებული. შემდეგ მოვზელთ რბილ ცომს და დავაყოვნებთ ასაფუებლად. შემდეგ ვაბრტყელებთ ცომს, ჩავდებთ გულსართს, მოვუკრათ პირს და ვაცხობთ დაბალ ცეცხლზე უცხიმოდ. გამომცხვარ ლობიანს კარაქს კარაქს ვუსმამთ ზემოდან. და ლეგენდარული რაჭული ლობიანიც მზად არის.

გემრიელად მიირთვით!

იხილეთ ასევე: 

რატომ აცხობენ ბარბარობაზე ლობიანებს - მართლმადიდებლური სამყარო წმინდანის ხსენების დღეს აღნიშნავს


კომენტარები


ეტალონი

აღსანიშნავია, რომ ჩვენთან საუბრისას, დირექტორებმა აწ უკვე გასული სასწავლო წელიც შეაჯამეს

„როდესაც ამბობ, რომ „ეტალონში“ მონაწილეობდი და „ეტალონელი“ ხარ, ეს ძალიან საამაყო გრძნობაა“

20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ

გამარჯვებისთვის ერთმანეთს მცხეთის 18 სკოლის 90 მოსწავლე ეჯიბრება

2024 წლის „აფხაზეთის ა/რ ეტალონი მოსწავლე“ გამოვლინდა

სიახლეები

ისტორიის გამოცდის სამივე ვარიანტის ტესტები ცნობილია - ნახეთ, რა წერეს აბიტურიენტებმა

ადგილების რაოდენობა და უმაღლესების მოთხოვნა პროგრამაზე ჩასარიცხად

მასწავლებელთა გამოცდაზე მოსული კიდევ ერთი საგნის ტესტები გამოქვეყნდა

შეფასებისა და გამოცდების ეროვნული ცენტრი სტატისტიკას ასაჯაროებს

პიროვნება

etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს კორტოხის საჯარო სკოლის დირექტორი არჩილ პაქსაძე პასუხობს

სკოლები

ვახტანგისის N2 საჯარო სკოლის მოსწავლეებისთვის 2023-2024 სასწავლო წელი მეტად ნაყოფიერი აღმოჩნდა

საინტერესო

საკვებ რაციონში C ვიტამინით მდიდარი ხილის ჩართვა ამ სეზონზე ენერგიის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

მაშ, რა საფრთხე იმალება მზიანი დღეების მიღმა?

იმ საგამოცდო ცენტრებთან, სადაც აბიტურიენტები აბარებენ, უცხო თვალიც კი შეამჩნევს მარაოებითა და ქოლგებით „შეიარაღებულ“ გულშემატკივრებს

„აბიტურიენტებს ვეტყვი, რომ არ მომბაძონ, არ ინერვიულონ, კარგად გამოიძინონ და ისე გავიდნენ გამოცდაზე“

საკუთარი კალმის, როგორც შეტანა, ასევე გამოტანა შესაძლებელია 

სიახლეები
საზოგადოება