მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |
„ამერიკის კოსმოსური ადმინისტრაციის ცენტრი NASA საქართველოს იმის დამტკიცებაში დაეხმარება, რომ ის ღვინის სამშობლოა,“ - აცხადებს ღვინის ეროვნული სააგენტოს მევენახეობის დეპარტამენტის უფროსი, დავით მაღრაძე. მისი თქმით, საბოლოო პასუხი უახლოეს მომავალში გახდება ცნობილი. პროექტმა მეცნიერული გზით უნდა დაადგინოს, რომ საქართველო იყო პირველი ქვეყანა, სადაც ღვინო გაჩნდა. ამის დადგენა ხანგრძლივი პროცესია.
„NASA -ს ლაბორატორიაში გაგზავნილი ნიმუშების შედეგებმა აჩვენა, რომ ღვინის მჟავა, რომელიც ამ ნიმუშში დაფიქსირდა, ევროპული ღვინის ნიშანს წარმოადგენს. ნიმუშების მეორე ნაწილი უკვე გაიგზავნა საკვლევად. საქართველოს ღვინის ჩასახვის ქვეყნად გამოცხადება ძალიან მნიშვნელოვანი ფენომენი იქნება, რაც გაზრდის მსოფლიო ინტერესს ჩვენი ქვეყნისადმი“, - ამბობს მაღრაძე.
საქართველოს მთავრობამ პროექტზე მუშაობა 2014 წლის იანვარში დაიწყო. პროექტში NASA-ს გარდა, მონპელიესა და მილანის უნივერსიტეტები იყო ჩართული.
„ჩვენ დარწმუნებული ვართ, რომ საქართველო ღვინის სამშობლოა, მაგრამ ნიმუშები უნდა აღიარონ მსოფლიოს წამყვანმა მეცნიერებმა", - ამბობს ლევან დავითაშვილი.
„ჩვენი ინტერესი იმის დამტკიცება არაა, რომ მეღვინეობა საქართველოში გაჩნდა. ამაზე უკეთესი კითხვები არსებობს. რატომ დაიწყო მეღვინეობა? როგორ გავრცელდა ის არქაულ სამყაროში? როგორ უკავშირდება დღევანდელი ყურძნის ჯიშები ველურ ყურძენს? ეს მნიშვნელოვანი კითხვებია," - ამბობს საქართველოს ეროვნული მუზეუმის დირექტორი.
აღსანიშნავია, რომ ჩვენთან საუბრისას, დირექტორებმა აწ უკვე გასული სასწავლო წელიც შეაჯამეს
21 ივლისს გამოცდა კომპიუტერული ტექნოლოგიების პრაქტიკული ნაწილში ჩატარდება პედაგოგობის მსურველებისთვის
etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს კვირიკეს N2 საჯარო სკოლის დირექტორი ინგა ქარცივაძე პასუხობს
etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს ამამლოს საჯარო სკოლის დირექტორი მადონა უდესიანი პასუხობს
სკოლაში ჩატარდა ესეების კონკურსი და გაიმართა საინტერესო აქტივობა - „სურვილების დაფა“
„ვულოცავთ ლილიტს, ყველა წარჩინებულ მოსწავლეს და კიდევ მრავალ წარმატებას ვუსურვებთ ცხოვრების სავალ გზაზე“
საკვებ რაციონში C ვიტამინით მდიდარი ხილის ჩართვა ამ სეზონზე ენერგიის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა