სიახლეები
სკოლები

კულტურული მემკვიდრეობის მცველები ღვანკითის საჯარო სკოლიდან
16-06-2021
-
+


გურამ ქარქაშაძის სახელობის, თერჯოლის მუნიციპალიტეტის, ღვანკითის საჯარო სკოლა აქტიურადაა ჩართული პროექტში „კულტურული  მემკვიდრეობის  დაცვა!“

პროექტის ფარგლებში ღვანკითის საჯარო სკოლაში ჩატარდა გასვლითი ღონისძიება სახელწოდებით - „შემდეგი გაჩერება მეღვინეობა „ხარება!“, რომლის ორგანიზატორიც გახლდათ ზუსტ და საბუნებისმტყველო მეცნიერებათა კათედრა და პედაგოგები: მარინე ქარქაშაძე (ფიზიკა),  ლია სახელაშვილი (ბიოლოგია) და ეთერ ტურავა (მათემატიკა).

„მადლობა სკოლის ხელმძღვანელობას, ელისო ჩიქოვანს იმისთვის, რომ  საშუალება მოგვცა, ამ აქტივობის განხორციელებისა. VIII-XI კლასების მოსწავლეთა დელეგაცია მოსწავლეთა თვითმმართველობის თავმჯდომარის, ნიკოლოზ მდინარაძის მეთაურობით ეწვია მეღვინეობა „ხარებას“. შეუძლებელია სიტყვებით გადმოსცე ის ემოცია, ის აღფრთოვანება და პატივისცემა, რაც შესასვლელი ჭიშკრიდანვე დაგვეუფლა. აქვე დაგვხვდნენ ქარხნის დირექტორის ასისტენტი ქ-ნი ნინი ხურციძე და მეღვინე ვანო ნიშნიანიძე და პირველი სითბო და სტუმართმოყვარეობა სწორედ მათგან ვიგრძენით. გიდების როლებიც მათვე შეითავსეს და მოსწავლეებს ძირფესვიანად დაათვალიერებინეს ამ არცთუ დიდი ხნის ისტორიის მქონე ქარხანა, რომელიც უკვე თამამად დამკვიდრებულა როგორც ევროკავშირის, ასევე ჩინეთის და სხვა ქვეყნების ბაზრებზე. დეტალურად ხსნიდნენ და ცდილობდნენ მცირე ნიუანსიც არ გამორჩენოდათ მხედველობიდან. მოსწავლეებს დაათვალიერებინეს მარანი, სადაც ხდება უშუალოდ ყურძნის მიღება და დამუშავება; ჩამოსასხმელი საამქრო; სამუშაო ზონა; ლაბორატორია; კასრების განყოფილება, სადაც ხდება ღვინოების დაძველება; მზა პროდუქციის საწყობი,სადაც ვნახეთ სხვადასხვა ქვეყნის მიერ შეკვეთილი გასაგზავნი პროდუქცია; სარდაფი, სადაც ხდება ცქრიალა ღვინოების ჩამოსხმა და დაძველება. გვესაუბრნენ ტურისტული ზონისთვის განკუთვნილ გვირაბზე, ასევე მშენებარე სასტუმროზე ქარხნის ვიზიტორებისათვის. მოსწავლეები დიდი ინტერესით უყურებდნენ სამუშაო პროცესს ღვინოს ჩამოსხმის, მათი შეფუთვისა და მათზე ეტიკეტების დაკვრის ჩათვლით და აღფრთოვანებას ვერ მალავდნენ. ქარხნის ყველა ზონაში მომუშავე პერსონალი სითბოთი და სიყვარულით გვხვდებოდა. ძალიან საინტერესო იყო გაგება იმისა, რომ მეღვინეობის მეურნეობაში 300-მდე ჯიშის ვაზი ხარობს.  

თავისი დატვირთული რეჟიმის მიუხედავად, ჩვენს დელეგაციას შეხვდა და გაესაუბრა მთავარი მეღვინე და წარმოების დეპარტამენტის დირექტორი, საერთაშორისო გაყიდვების სამსახურის ხელმძღვანელი ვლადიმერ კუბლაშვილი, რისთვისაც უღრმესი მადლობა მას, თუნდაც იმისათვის, რომ შესაძლებლობა მოგვეცა მოვხვედრილიყავით ქარხნის ტერიტორიაზე. აქვე, ჩვენი მადლობა ყველა იმ პიროვნებას, ვინც ხელი შეგვიწყო ამ აქტივობის განხორციელებაში.
დიდი მადლობა ჩვენს გიდებს ნინის დ ვანოს. აქვე დავძენთ, რომ იმ დღეს „ხარებაში“ სხვა სტუმრების მისაღებად ემზადებოდნენ. კონკრეტულად, ელოდებოდნენ ბელარუსის დელეგაციას“, - აღნიშნულია ღვანკითის საჯრო სკოლის მიერ მოწოდებულ ინფრომაციაშვი; ჩვენ კი გთავაზობთ მოსწავლეთა შთაბეჭდილებებს:

ლიკა ცერცვაძე: „ქართველ კაცს ოდითგანვე ჰქონდა ქართული ღვინით სახელი განთქმული. მე კი ყოველთვის მქონდა სურვილი მენახა ქარხანაში ღვინის ჩამოსხმის პროცესი. დღეს ეს სურვილი ამისრულდა. „ხარება“ ძალიან მოწესრიგებული და ლამაზია. აქ მზადდება ბევრი სახის უმაღლესი ხარისხის ღვინო. ერთ-ერთი მათგანი სხვებთან ერთად მეც დავაგემოვნე, რომელიც ძალიან გემრიელი იყო. აქ მოსულ ტურისტს ძალიან გაუმართლებს. ჩვენი ღვინო განსხვავებულია. ქართული კულტურა კი გამორჩეული. ყველას ვურჩევ ესტუმრონ „ხარებას“.

თათია ქარქაშაძე:  „2 ივნისი იყო დღე, როდესაც ჩვენ ვესტუმრეთ მეღვინეობა „ხარებას". თავიდანვე
თვალშისაცემი იყო ულამაზესი გარემო და საოცარი სისუფთავე. მიუხედავად იმისა, რომ ამ მეღვინეობას არ აქვს ხანგრძლივი ისტორია, ის მაინც დიდი მოწონებით სარგებლობს ადგილობრივ და საერთშორისო ბაზარზე. ვფიქრობ, ეს მათი მაღალი სტანდარტით, ღვინის წარმოების ტექნოლოგიით და აგრეთვე, მათი პროფესიონალიზმით არის განპირობებული; გქონდეს შესაძლებლობა ესტუმრო ასეთ საწარმოს და მისი შესანიშნავი ღვინო დააგემოვნო, დიდი პატივია. ეს დღე ერთ-ერთი ყველაზე სამახსოვრო იყო ჩემს ცხოვრებაში. მადლობა ყველას, ვინც მოგვცა საშუალება კიდევ ერთი ასეთი დაუვიწყარი დღე შემატებოდა ჩვენსა და ჩვენი სკოლის ისტორიას".

ნატალი ბუსკივაძე: რამდენიმე დღის წინ ვიყავით „ხარებაში“, სადაც არა მხოლოდ ვნახეთ ღვინის ჩამოსხმის პროცესი, არამედ მივიღეთ ბევრი სასარგებლო და საინტერესო ინფორმაცია. დავაგემოვნეთ ,,ქინძმარაული". ჩემთვის ქარხანაში სტუმრობა ძალიან სასიამოვნო იყო. ის რამდენიმე საათი, რომელიც იქ გავატარეთ, ჩემს ცხოვრებაში ერთ-ერთ ლამაზ და სასიამოვნო მოგონებად დარჩება. აქვე მინდა დიდი მადლობა გადავუხადო იმ ადამიანებს, რომლებმაც ორგანიზება გაუწიეს ამ პატარა ექსკურსიას და პანდემიის დროს ულამაზესი წუთები გვაჩუქეს“.

იხილეთ ფოტოები:


კომენტარები


ეტალონი

აღსანიშნავია, რომ ჩვენთან საუბრისას, დირექტორებმა აწ უკვე გასული სასწავლო წელიც შეაჯამეს

„როდესაც ამბობ, რომ „ეტალონში“ მონაწილეობდი და „ეტალონელი“ ხარ, ეს ძალიან საამაყო გრძნობაა“

20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ

გამარჯვებისთვის ერთმანეთს მცხეთის 18 სკოლის 90 მოსწავლე ეჯიბრება

2024 წლის „აფხაზეთის ა/რ ეტალონი მოსწავლე“ გამოვლინდა

სიახლეები

ეროვნულ გამოცდებზე გამოყენებული ყველა ტესტი საგნების მიხედვით - დეტალები

მასწავლებელთა საგნის გამოცდაზე გამოყენებული ტესტები - 2024

დოკუმენტი სარეკომენდაციო ხასიათისაა და მიზნად ისახავს ბაღებისთვის ინფორმაციის მიწოდებას იმ ვალდებულებებზე, რასაც პროცესების მართვის კომპონენტი აკისრებს მათ

„რთულია შევაფასო განათლების დონე ქვეყანაში, თუმცა ეს განვითარებადი სფეროა, მუდმივად ვითარდება და იხვეწება“



ფიზიკის გამოცდაზე გამოყენებული ტესტი ცნობილია - დეტალები

პიროვნება
სკოლები

სკოლაში თითოეული მოსწავლის ინტერესებზე მორგებული გარემოა შექმნილი

ახალქალაქის ცენტრალურ პარკში კონკურსის ფინალური ეტაპის შემაჯამებელი ღონისძიება გაიმართა

კვლევაში აქტიურად იყვნენ ჩართულნი მოსწავლეები, მშობლები, პედაგოგები და დირექცია

მოსწავლეებმა შეისწავლეს სამხედრო დისციპლინები - ტოპოგრაფია და სამხედრო ნავიგაცია

საინტერესო

„რთულია შევაფასო განათლების დონე ქვეყანაში, თუმცა ეს განვითარებადი სფეროა, მუდმივად ვითარდება და იხვეწება“



ესპანეთში, ბავშვები  დაახლოებით 10-12 კვირა ისვენებენ, სკოლები ივნისის დასასრულს ასრულებენ სასწავლო პროცესს 

საკვებ რაციონში C ვიტამინით მდიდარი ხილის ჩართვა ამ სეზონზე ენერგიის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

სიახლეები
საზოგადოება