მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |
პროექტის ფარგლებში ღვანკითის საჯარო სკოლაში ჩატარდა გასვლითი ღონისძიება სახელწოდებით - „შემდეგი გაჩერება მეღვინეობა „ხარება!“, რომლის ორგანიზატორიც გახლდათ ზუსტ და საბუნებისმტყველო მეცნიერებათა კათედრა და პედაგოგები: მარინე ქარქაშაძე (ფიზიკა), ლია სახელაშვილი (ბიოლოგია) და ეთერ ტურავა (მათემატიკა).
„მადლობა სკოლის ხელმძღვანელობას, ელისო ჩიქოვანს იმისთვის, რომ საშუალება მოგვცა, ამ აქტივობის განხორციელებისა. VIII-XI კლასების მოსწავლეთა დელეგაცია მოსწავლეთა თვითმმართველობის თავმჯდომარის, ნიკოლოზ მდინარაძის მეთაურობით ეწვია მეღვინეობა „ხარებას“. შეუძლებელია სიტყვებით გადმოსცე ის ემოცია, ის აღფრთოვანება და პატივისცემა, რაც შესასვლელი ჭიშკრიდანვე დაგვეუფლა. აქვე დაგვხვდნენ ქარხნის დირექტორის ასისტენტი ქ-ნი ნინი ხურციძე და მეღვინე ვანო ნიშნიანიძე და პირველი სითბო და სტუმართმოყვარეობა სწორედ მათგან ვიგრძენით. გიდების როლებიც მათვე შეითავსეს და მოსწავლეებს ძირფესვიანად დაათვალიერებინეს ამ არცთუ დიდი ხნის ისტორიის მქონე ქარხანა, რომელიც უკვე თამამად დამკვიდრებულა როგორც ევროკავშირის, ასევე ჩინეთის და სხვა ქვეყნების ბაზრებზე. დეტალურად ხსნიდნენ და ცდილობდნენ მცირე ნიუანსიც არ გამორჩენოდათ მხედველობიდან. მოსწავლეებს დაათვალიერებინეს მარანი, სადაც ხდება უშუალოდ ყურძნის მიღება და დამუშავება; ჩამოსასხმელი საამქრო; სამუშაო ზონა; ლაბორატორია; კასრების განყოფილება, სადაც ხდება ღვინოების დაძველება; მზა პროდუქციის საწყობი,სადაც ვნახეთ სხვადასხვა ქვეყნის მიერ შეკვეთილი გასაგზავნი პროდუქცია; სარდაფი, სადაც ხდება ცქრიალა ღვინოების ჩამოსხმა და დაძველება. გვესაუბრნენ ტურისტული ზონისთვის განკუთვნილ გვირაბზე, ასევე მშენებარე სასტუმროზე ქარხნის ვიზიტორებისათვის. მოსწავლეები დიდი ინტერესით უყურებდნენ სამუშაო პროცესს ღვინოს ჩამოსხმის, მათი შეფუთვისა და მათზე ეტიკეტების დაკვრის ჩათვლით და აღფრთოვანებას ვერ მალავდნენ. ქარხნის ყველა ზონაში მომუშავე პერსონალი სითბოთი და სიყვარულით გვხვდებოდა. ძალიან საინტერესო იყო გაგება იმისა, რომ მეღვინეობის მეურნეობაში 300-მდე ჯიშის ვაზი ხარობს.
თავისი დატვირთული რეჟიმის მიუხედავად, ჩვენს დელეგაციას შეხვდა და გაესაუბრა მთავარი მეღვინე და წარმოების დეპარტამენტის დირექტორი, საერთაშორისო გაყიდვების სამსახურის ხელმძღვანელი ვლადიმერ კუბლაშვილი, რისთვისაც უღრმესი მადლობა მას, თუნდაც იმისათვის, რომ შესაძლებლობა მოგვეცა მოვხვედრილიყავით ქარხნის ტერიტორიაზე. აქვე, ჩვენი მადლობა ყველა იმ პიროვნებას, ვინც ხელი შეგვიწყო ამ აქტივობის განხორციელებაში.
დიდი მადლობა ჩვენს გიდებს ნინის დ ვანოს. აქვე დავძენთ, რომ იმ დღეს „ხარებაში“ სხვა სტუმრების მისაღებად ემზადებოდნენ. კონკრეტულად, ელოდებოდნენ ბელარუსის დელეგაციას“, - აღნიშნულია ღვანკითის საჯრო სკოლის მიერ მოწოდებულ ინფრომაციაშვი; ჩვენ კი გთავაზობთ მოსწავლეთა შთაბეჭდილებებს:
ლიკა ცერცვაძე: „ქართველ კაცს ოდითგანვე ჰქონდა ქართული ღვინით სახელი განთქმული. მე კი ყოველთვის მქონდა სურვილი მენახა ქარხანაში ღვინის ჩამოსხმის პროცესი. დღეს ეს სურვილი ამისრულდა. „ხარება“ ძალიან მოწესრიგებული და ლამაზია. აქ მზადდება ბევრი სახის უმაღლესი ხარისხის ღვინო. ერთ-ერთი მათგანი სხვებთან ერთად მეც დავაგემოვნე, რომელიც ძალიან გემრიელი იყო. აქ მოსულ ტურისტს ძალიან გაუმართლებს. ჩვენი ღვინო განსხვავებულია. ქართული კულტურა კი გამორჩეული. ყველას ვურჩევ ესტუმრონ „ხარებას“.
თათია ქარქაშაძე: „2 ივნისი იყო დღე, როდესაც ჩვენ ვესტუმრეთ მეღვინეობა „ხარებას". თავიდანვე
თვალშისაცემი იყო ულამაზესი გარემო და საოცარი სისუფთავე. მიუხედავად იმისა, რომ ამ მეღვინეობას არ აქვს ხანგრძლივი ისტორია, ის მაინც დიდი მოწონებით სარგებლობს ადგილობრივ და საერთშორისო ბაზარზე. ვფიქრობ, ეს მათი მაღალი სტანდარტით, ღვინის წარმოების ტექნოლოგიით და აგრეთვე, მათი პროფესიონალიზმით არის განპირობებული; გქონდეს შესაძლებლობა ესტუმრო ასეთ საწარმოს და მისი შესანიშნავი ღვინო დააგემოვნო, დიდი პატივია. ეს დღე ერთ-ერთი ყველაზე სამახსოვრო იყო ჩემს ცხოვრებაში. მადლობა ყველას, ვინც მოგვცა საშუალება კიდევ ერთი ასეთი დაუვიწყარი დღე შემატებოდა ჩვენსა და ჩვენი სკოლის ისტორიას".
ნატალი ბუსკივაძე: რამდენიმე დღის წინ ვიყავით „ხარებაში“, სადაც არა მხოლოდ ვნახეთ ღვინის ჩამოსხმის პროცესი, არამედ მივიღეთ ბევრი სასარგებლო და საინტერესო ინფორმაცია. დავაგემოვნეთ ,,ქინძმარაული". ჩემთვის ქარხანაში სტუმრობა ძალიან სასიამოვნო იყო. ის რამდენიმე საათი, რომელიც იქ გავატარეთ, ჩემს ცხოვრებაში ერთ-ერთ ლამაზ და სასიამოვნო მოგონებად დარჩება. აქვე მინდა დიდი მადლობა გადავუხადო იმ ადამიანებს, რომლებმაც ორგანიზება გაუწიეს ამ პატარა ექსკურსიას და პანდემიის დროს ულამაზესი წუთები გვაჩუქეს“.
იხილეთ ფოტოები:
20 კითხვის შედეგად კი გამარჯვებულებიც გამოვლინდნენ
მოსწავლე-მასწავლებლის ურთიერთობაში ყველაზე მნიშვნელოვანია მეგობრული და ალტერნატიული გზების გამოძებნა
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან არ ეშინიათ სიახლეების, აზრის თავისუფლად გამოხატვის და მუდმივად არიან ახლის ძიების პროცესში“
„ჩემი მოსწავლეებით განსაკუთრებულად ვამაყობ, რადგან ისინი არიან განათლებული, ჭკვიანი, მოწესრიგებული ქცევით თუ აკადემიური დონით...“
მსგავსი აქტივობები სასწავლო პროცესში მოსწავლეთა ჩართულობის გაზრდას ხელს უწყობს
სკოლაში მოსწავლეს სწავლაში მიღწეულ წარმატებასა და დამსახურებული ჯილდოს მიღებას დიდი სიყვარულით ულოცავენ
ბოლო ერთი კვირის აქტივობები მნიშვნელოვანია იმისთვის, რომ მოსწავლეებმა განიცადონ საერთო საახალწლო სიხარული...