ვინ არის კონსერვის ქილის ავტორი - მე-19 საუკუნის უდიდესი აღმოჩენა
10-01-2018
დაკოპირებულია
-
+
ფრანგმა მზარეული აპერი პირველი გახლდათ, რომელიც იმ მიკრობების განადგურებით დაინტერესდა, რომლებიც ხშირად უფუჭებდნენ საკვებს. მან გადახედა უამრავ კვლევას, რომლებსაც მეცნიერები მალფუჭებად საკვებზე ატარებდნენ და ექსპერიმენტებზე დაყრდნობით გენიალური რაღაც მოიფიქრა.
მან თუნუქისა და მინის ქილები აავსო ბულიონით, კენკრითა, მურაბით, შემწვარი ხორცითა და მჭიდროდ დაახურა თავსახური, რის შემდეგაც დიდი ხანი ადუღა წყალში. 8 თვის შემდეგ, როდესაც აპერმა ქილები გახსნა, ყველა პროდუქტი საკვებად ვარგისიანი აღმოჩნდა.
ეს იყო უდიდესი აღმოჩენა. იმ პერიოდში ნაპოლეონი აწარმოებდა ხანგრძლივ ომებს. ფრანგული არმიას მუდმივად ჰქონდა პროდუქტების ხანგრძლივი დროით შენახვის პრობლემა.
კონსერვები კი ასეთ სიტუაციაში საუკეთესო გამოსავალი იყო. აპერმა ამ გამოგონებისთვის საფრანგეთის მთავრობისგან მიიღო პრემია კაცობრიობის წინაშე სასარგებლო საქმიანობისათვის. სიტყვა კონსერვი წარმოიშვა ლათინური "კონსერვარედან", რაც ნიშნავს შენახვას. ყოფილა შემთხვევა, როცა ათეული წლების შემდეგ გახსნილი კონსერვის ქილებში სრულიად ვარგისი პროდუქტი აღმოჩენილა.
მართალია, კონსერვები აადვილებს ადამიანს შრომას, მაგრამ აქვს თავისი უარყოფითი მხარეც. უპირველეს ყოვლისა, აქვეითებს პროდუქტების ხარისხსა და მათ სასარგებლო თვისებებს.კერძოდ, მაღალ ტემპერატურაზე იშლება ვიტამინები, მცირდება არომატული თვისებები, ნაზი ფაქტურის ხილი, ბოსტნეული და კენკრაკარგავს ფორმას.
თანამედროვე ტექნოლოგიები უზრუნველყოფს აღნიშნული პრობლემების მინიმუმამდე დაყვანას და ყველა წესის დაცვით ქარხნულ პირობებში მომზადებული კონსერვი სრულიად უსაფრთხოა ადამიანს ჯანმრთელობისათვის.
შინაურ პირობებში კი გვამრთებს მეტი ყურადღება და სიფრთხილე რათა თავიდან ავიცილოთ ბოტულიზმის საფრთხე.